M.A.C. Brush Cleanser ve Makyaj Fırçası Temizliği



Fırçaları genellikle temizlemek için (haftada 1 ya da duruma göre 2) kere ılık sabunlu su da fırçaları yıkama haricinde kullandığım yöntem aşağıda anlatacağım yöntemdir.
Fırça temizleyicisi olarak MAC Brush Cleanser kullanıyorum. Bu temizleyici 235ml. Tüm fırçaları bununla temizlerken çok çabuk bitmesinin ardından. Sulandırarak kullanıldığında da aynı işi gördüğünü (forum ve benzeri yerlerde okuduktan sonra) fark edince artık sulandırarak kullanıyorum.
Sulandırırken kullanmak üzere ufak fıs fıslı bir şişe edindim. Watsonsdan yanılmıyorsam 3.99TL ye edinmiştim bu plastik fıs fısı.
Daha sonra göz kararı şişenin yaklaşık 3 de 1ine Brush Cleanser diğer 3 de 2sine ise su ekledim ve böylece karışımım hazır olmuş oldu. Çoğu yerde 1 kapağa şu kadar bu kadar su şeklinde açıklamalar da yazıyor ama onlarla uğraşmadan göz kararı ayarlamayı tercih ediyorum.




Şimdi bu hazırladığımız karışım ile bir deneme yapalım. Fırçamız MAC 217 Blending Brush. Fırçanın üstüne 2-3 fıs yapıp...



kuru bir havlu kağıt ya da mendile sürtüyorum...


İstediğiniz kadar hazırladığımız karışımdan fıslatabilirsiniz... Fırça temizlenmeye başladı...



Aynı işlemi 1 kez daha tekrarladım. İyice temiz olana kadar tekrarlayabilirsiniz.



Ta da... İşte tertemiz...


M.A.C. Brush Cleanser
Ürün ne Vaad ediyor?
This one product will clean, disinfect and condition the brush fibers so that brushes will last longer. It is convenient to use and is specifically designed to extend the life of high quality brushes. Brush Cleanser leaves your brushes smelling fresh and clean, and helps shorten their drying time.
Ürünün vaad ettiklerine göre; Fırçaları temizlemek, dezenfekte etmek ve ömrünü uzatmak gibi faydaları varmış... Aynı zamanda bu temizleme solüsyonu ile temizlendiğinde ferah bir koku ve temizlik hissi veriyormuş Ayrıca da yine bu solüsyonla temizlendiğinde çabuk kurutuyormuş! Eh kimya bilgisi sıfır olan ben bile alkolün uçucu bir madde olduğunu bu yüzden de çabuk kuruttuğuna şaşmamak gerekiğini biliyoruz.
Bence...
Fırça temizlemek için ille MAC'den ya sa Sephora gibi yerlerden fırça temizleme solüsyonu almanız gerekmez. Ürünü kötülemiyorum ne vaad ediyorsa yapıyor. Hatta eğer alma imkanınız var ise alın.
Ama bence kullanmadığınız tonikler de aynı işi görecektir. En son Loreal'den alıp da nefret ettiğim tonik benim için çok iyi bir fırça temizleyicisi oldu. Ben bu şekilde kullanıyorum çok da memnunum. Aynı yukarda anlattığım fotograflar da bahsettiğim gibi kullanıyorum toniğimide. Ama bazen sulandırmadan direk kendisini bir peçeteye döktükten sonra fırçalarımı temizliyorum.
Hem yüz fırçaları için özellikle fondöten ve allık fırçaları için yukarda anlattığım işlemi çok fazla tekrarlamak gerektiğinden kullanmadığınız toniklerle fırçalarınızı temizleyebilirsiniz ama fırçanın tam olarak kuruduğuna emin olmadan asla bir ürüne temas ettirmeyiniz.
Fırçaları Fırça Temizleyicisi ile Temizlemenin Püf Noktaları;
  • Fırça Temizleyicisi kullanırken solüsyonu sulandırabilirsiniz.
  • Temizledikten sonra kuruturken fırçanızı ille yatay bırakmanız gerekmez dik ya da yatay bir şekilde de kurutabilirsiniz çünkü nasıl olsa fırça kökü çok ıslanmamış olacak. (Neredeyse hiç ıslanmayacak)
Fırçaları ılık suda yıkayarak temizlemenin Püf Noktaları;
Fırçaları haftada 1-2 kez ise ılık suda şampuan ya da sıvı sabunla yıkayarak temizliyorum.
  • Ilık suda yıkarken tavsiye edilen kılların köküne çok fazla su gelmemesine dikkat ederek yıkamaktır. Ancak ben bunu çok falza dikkat etmiyorum ve genellikle protex ya da benzeri bir sıvı sabunla yıkarken ya da köpüğünü akıtırken mutlaka dibine de su geliyor. Bu güne kadar da bir zararı olmadı.
  • Fırçayı suyun altında sıvı şampuan ya da protex ile yıkarken kıllar birbirine karışmasın diye böyle ince ufak plastik bir fırça ile 1-2 kez dıştan tarıyorum fırçanın kıllarını.
  • Tarama işlemi çok nazik ve yumuşak olmalı asla asılmayın fırçaya yoksa fırçanın kıllarını sapından ayırmanız an meselesi olabilir.
  • Yıkama işlemi bitince havlu kağıt ile fazla suyunu alıyorum.
  • Bu aşamada en önemli nokta ıslak fırçayı kurutma konusu. Bence en iyi masanın kenarına fırçanın kıl kısmı açığa gelecek şekilde bekleterek kurutmak. Eğer ki, ıslak fırçayı direk kuru bir havlu ya da peçetenin üstüne koyarsanız, havlu ile fırçanın kıllarının kesiştiği yer kurumayacak ve o kısım rutubet yapacaktır. Bu yüzden kururken fırçanın kıllarının her yüzeyinin havada olması şart.
  • Fırça ıslak iken asla fırçayı dik bir şekilde kurutmayın çünkü az da olsa ıslaklık fırçanın köküne inecek ve fırça sapı ile fırça kıllarını tutan yapışkana zarar verecektir.

Hafifçe tarmak için kullandığım plastik saç tarağı (eski oyuncaklardan temin edilebilir)





Masanın kenarına fırçanın kıllarının her yönü hava alacak şekilde en iyi kurutma yöntemi.







Islak fırçayı bu şekilde bırakır iseniz, havlu kağıt ile fırçanın temas ettiği nokta rutubet yapıp kurumasını zorlaştıracaktır.




12 yorum:

  1. Ben çok fazla makyaj yapmazdım bu ara makyaj malzemeleri favori ilgi alanıma girdi ve senin önerilerin beni yönlendiriyo çok teşekkürler :))

    Yaşlanıyor muyum ne :)

    YanıtlaSil
  2. Tamda bu ara lazım gelen bilgilerdi, isabet oldu benim için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ness; Yardımcı olduysam ne mutlu bana

    Güz Çiğdemi; Sevindim bilgilerin işe yaramasına...

    YanıtlaSil
  4. Cok guzel bir yazi hazirlamissin Vespacim. Kurutma islemini ben de aynen senin gibi yapiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar
    Benefit markasının fırcaları hakkında bilginiz var mı? Strawberry de ındırımde seti.Tavsıye eder mısınız?

    YanıtlaSil
  6. Benefit marka fırçalar hakkında malesef bir bilgim yok ):

    YanıtlaSil
  7. Güzel bilgiler.. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. merhaba,
    Güzel bi konu olmuş. mac brush cleanserı sulandırmak benim de aklıma gelmişti, ama ürün işlevini kaybeder diye korkmuştum.demek işe yarıyormuş :) bu arada ben fırçalarımı yıkadıktan sonra kare ya da dikdörtgen şeklinde bi süngere ufak delikler açıp o deliklere fırçaları sokuyorum, fırçaların kılları aşağıda kalacak şekilde süngeri ters çeviriyorum (süngerin sağına soluna kitap vb. destekler koyarak tabi). böylece fırçalarım ters yüz olmuş bi şekilde ve fırça sapına su gitmeden kuruyor.anlatması zor ama uygulaması pratik :) bi de brush guard diye bi fırça koruyucu var, onu kullandığınızda da fırçalarınızı ters bi şekilde kurutabilirsiniz. aynı zamanda kılların şeklini de koruyor.

    YanıtlaSil
  9. ben de aynen sulandirarak kullaniyorum, yoksa can dayanmaz :)

    YanıtlaSil
  10. inglot fırça temizleyicisinide sulandırarak kullansam olurmu? bu konu hakkında bir bilgin varmı canım ?

    YanıtlaSil
  11. Elif: Brush Guard edinmek istiyorum sanırım Coastal Scents de var o ürün ancak bi türlü fırsat olmadı alamaya. Teşekkürler ayrıca detaylı anlatmışsın. Süngere saplamak da iyi fikir. Uygun bi sünger bulursam denerim. Ya da sen üşenmeyip fotograflarsan yayınlayabilirim.

    caramel macchiato; Aynen heeh (:

    anqel. ; Inglot fırça temizleyicisi hakkında bir bilgim yok ancak bu şekilde yine alkol bazlı bir ürün ise denemekten zarar gelmez. Yine faklı bir şişeye çok az ürün boşaltıp onu sulandır ki eğer işe yaramaz ise zarar gelmesin fırça temizleyicine...

    YanıtlaSil
  12. temel fırçalar almak istiyorum fondoten ,allık,far ve liner hangi marka tavsiye edersiniz MAC de çok çeşit var size danışmadan almayayım dedim.

    YanıtlaSil