Alışveriş Yaparken Rahat Bırakın... Yoksa Internetden Alırım...






Sevgili ile normalde haftasonları alışverişmerkezlerine gitmeyi sevmiyoruz ama bazen gidilmek zorunda kalınıyor... ve gerçekten ciddi bir kalabalık oluyor ve o kalabalığın sinir harbi taaaa alışverişmerkezlerinin otoparklarına girmeye çalışmakla başlıyor. Girebildikten sonra park yeri bulma derdi ise apayrı bir konu... 
Yılbaşından sebep, birçok kozmetik firmasının parfüm ve cilt bakımı kofreleri satışa sunuluyor. Oldukçada karlı olanlar oluyor aslına bakarsanız ama sakin kafa ile bakmak mümkün olmuyor.
İsim vermeyeceğim ama bahsettiğim mağzalar genel anlamda birçok markanın makyaj ve cilt bakım standını bulunduran ve de mağza konsepti olarak kozmetik, kıyafet, ayakkabı, ev aletleri ve ev tekstilini birlikte barındıran mağzalardan bahsediyorum. Ya da sadece kozmetik satan ünlü mağzalar.


Bir kere içeri girerken elini veren kolunu kaptırır misali sizi parfüm denemeniz için zorluyorlar  ve o sırada döktükleri dil için üzülüyorum resmen. Ben zaten 7-8 yıldır ilk çıktığından beri Lancome Miracle kullanan biri olarak bugün daha mağzaya girmemle yine "tavsiye" edildi ve içindeki koku aromaları bir çırpıda sayıldı döküldü. Hadi onları atlattınız ve hazır kofrelere bakmak istiyorsunuz neler var neler yok diye bu sefer de yine kafanızda bik bik bik öten biri . Hadi o kargaşada bişeyler almaya niyet ettiniz, satıcının bilmem yüzde kaç karlı sunduğu seçeneklerden almıyorsanız o sırada satıcının size "gerizekaaaalı mısın yaaa" diye baktığını hissetmeniz mümkün. Bu tip kampanyaların olduğu dönemlerde asla ürünleri incelemek için gitmeyin mağzaya çünkü yaşanan kargaşada nefret ediyorsunuz bir şeye bakmaktan..


Bir de daha bir standa bir reyona ola ki yaklaştığınız hissedildiği anda "ne bakmıştınız", "nasıl yardımcı olabilirim?", "neye ihtiyacınız var?" ya da direk şu şu şu ürünlerimiz inanırmısınız şu anda yüzde bilmem kaç indirimli diye birilerinin yine sürekli arda bik bik bik konuşmasına denk gelebilirsiniz.


Amacım kimsenin çalışma şeklini eleştirmek değil ama lütfen ya şu stand görevlilerinin böyle davranmasına bir son versin firmalar. 


Daha standa yanaşır yanaşmaz, NEFRET ettiğim diyaloglar;


Satıcı; Neye bakmıştınız?
Ben: Sadece bakıyorum, aklımda bir ürün yok.
Satıcı; Hmmm, o zaman size şu ürünü öneririm ki (ki biz o sırada başka bir firmanın önündeki standdayız, önerilen ürün başka bi marka) gerçekten %100 doğal hatta sizden bile doğal siz bile onun yanında yapay kalırsınız. Öyle böyle bi ürün değil kullanın direk hayatınız değişsin ama yok kullanmam derseniz hayatınız böyle sıradan geçmeye devam etsin... Hatta bundan bi tane en kısa sürede alın ki bende burda fazla durmaktan sıkılmışken bir tane ürün satmış olayım siz de bir an evvel kaybolun...Ama tamamen iyi niyetliyim maksat sizi doğallaştırmak...


Tam olarak böyle demeselerde benim kulağıma  bu şekilde geliyor söylenen laflar. En azından benim için türkçe meali bu (:



  • Standlara eşşşek kadar kampanya fiyatları yazılmışsa lütfen arkada rapçi edasıyla şu ürün şu fiyat diye tekrar tekrar söylemeyin. Sayıları okuyabilecek kadar eğitim aldım ben. 
  • Neye ihtiyacınız var diye sormayın... Siz sorunca hatırlamam zaten ihtiyacım varsa alırım ürünü bulamıyorsam size sorarım.
  • Bakmadığım ilgilenmediğim ürünleri elime sürmeye çalışmayın. Hadi sürdünüz ıslak mendil verin bi zahmet ki ellerimde 1000 çeşit far rujla dolaşmayayım di mi.
  • Üstünüze giydiğiniz önlükler ile doktor olmuş olmuyorsunuz. Güzellik uzmanlığı konusunda harika olabilirsiniz ama her şeyi ben bilirim edanızı bir kenara bırakın. İş yerimde bende beyaz önlük giyiyorum (öğretmenim) ama hiç o psikolojiye bürünmedim şimdiye kadar.
  • Bir de tüm ürünlere kendi ürünü muamelesi yapanlar var. Bunlar da tehlikeli. "Bakın şurda şöyle bi maskaram var ama isterseniz dolgunluk veren maskaram da var" diye cümle kuran ürünleri kendinin zannedip ayrıca bakmaya çalıştığınızda sanki gerçekten onun kişisel eşyalarını karıştırıyormuş gibi bozulan bir ifade takınıyorsa yüzüne, ordan derhal kaçın. Fazla benimsemiş firmayı ve standı.
Kısaca lütfen rahat bırakın bir şeylere bakarken. Hangi ürüne neden niye baktığımın hesabını vermek zorunda değilim kimseye. Bu yüzden diyorum alışveriş yaparken rahat bırakın yoksa sessiz sedasız keyiflikeyifli internetden alırım...


P.s: Bana lütfen yorum olarak ay senin derdin bu mu diye yorum yazmayın. Sadece komik geliyor alışveriş merkezinde yapılan tavırlar yazılanlar bu yüzden düşüncelerimi paylaşmak istedim. 

16 yorum:

  1. ay benim de en uyuz olduğum şey, mesela ben diyorum ki X ürünü almak istiyorum, kadın bana ısrarla yok ben size C'den vereyim, o bin kat daha güzel, içinde bilmemne var falan. bir kere ben oraya X almak için gelmişsem hayatta C almam. Beni saf yerine koyan böyle yapan satıcılardan asla almam zaten. hem X'den hem C'den olurlar :P

    bir de tipine göre adam seçenler var. mesela azcık paçoz git tester bile denetmez, süslenip git anında tüm markayı satma tribine girer bu tipler, sanırsın kendi gitmiş fabrikasında üretmiş ürünleri de çekiniyor satmaya.. ayrıca tester zaten bizim hakkımız. eşe dosta dağıtır bu tipler o yüzden standda 1-2 ürünün testerı varsa vardır. denemeden bu ruj/far/gloss/allık size süper olur der utanmadan. :P

    aaaa bak bir de şu tipler var, ürünü bilmeyenler. mesela dersin ki X markanın Y ürünü var mı? Cevap, X marka öyle bir ürün üretmiyor, yok öyle bir şey, yanlış biliyorsunuz..

    ehehe ben de doluymuşum :)

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle dediklerine katılıyorum.. Bu yüzden internetten alısveris yapmayı daha cok seviyorum.. Ne baktınız şunu önerelim vs demelerinin yanında tepemizde durup ayrılmamaları beni cok geriyor alacagım varsada rahat rahat bakamadıgım icin alamıyorum..

    YanıtlaSil
  3. ortası yok zaten..ya ilgiden bunaltırlar ya da hiiç oralı olmazlar..

    YanıtlaSil
  4. ortası yok zaten..ya ilgiden bunaltırlar ya da hiiç oralı olmazlar..

    YanıtlaSil
  5. Vespacim o kadar guzel yazmissin ki! Marjo'nun soylediklerine de cok cok katiliyorum. Bir de beni canim diyenler delirtecek!! Ben sizli bizli konusuyorum, kadin canim cicim takiliyor. Burda o kadar yasamiyorum ama Turkiye'de cidden bunaltici satis elemanlari var.

    YanıtlaSil
  6. ben artık direkt ukalalık moduna giriyor ve bozuyorum.cilt bakım ürün bakmaya gittiğimde geçen sene,kadın eczanede şu ürün çok daha iyi vs fln deyince,ama bu ürünün içindeki x maddesinin gözenek tıkayıcı etkisi oldugunu ve benm istediğim üründeki z maddesinin sivilcelere çok iyi geldiğinin kanıtlandığını biliyor musunuz?tarzında uzun bir cümle kurmuştum tabi sevgilim koptu kadınsa dondu:)

    YanıtlaSil
  7. vespa hepimizin duygularına tercüman olmuşsun teşekkürler:) bir de o değişen surat ifadeleri var ya gıcık oluyorum !

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle bende aynı fikirdeyim sırf bu yüzden merak ettiğim çoğu ürüne gidip bakmıyorum bile, bi şekilde kesin almaya karar verdiysem girip alıp çıkıyorum. Bu yüzden yaşasın makyaj-kozmetik blogları diyebilirim :)))

    YanıtlaSil
  9. kesinlikle süper bi yazı olmuşş..bunu fima yetkilileri duymalı..bende bu durumdan dolayı bu standlara yaklaşamayanlardanım..

    YanıtlaSil
  10. valla tam duygularıma tercüman olan bir yazı olmuş. girip birşeyler bakmak denemek istiyorum. makyaj malzemesi ilaç değil ki ne bakmıştınız diye soruyorlar. çoğunlukla bakıp beğenip benzer bir ürüne sahip olsak bile alışveriş yapmıyor muyuz? bi rahat bırak ben öğrenmek istediğim birşey varsa zaten sorarım. yaşasın internetten alışveriş.

    YanıtlaSil
  11. en gıcık olduğum şeylerden biridir.bir rahat vermezler yaaa en sonunda sinirlenir istediğim şeyi almadan çıkarım.

    YanıtlaSil
  12. Bir de "markayı arkadaş gibi görme" durumu var ki firmaya çok faydası olan bi' şey. Bırakın canım ne zaman isterse o mağazaya gireyim, elleyeyim, bakayım, o an almayacaksam da sonra gelir alırım. Uzun vadede kazanırsınız. Ama böyle standların başına primle çalışan eleman diktikleri için "ya şimdi al ya çek git" baskısı yüzünden alacağımı da almıyorum.
    Kişisel eşyalarını karıştırıyormuşuz gibi davranmalarına ben de sinir oluyorum!

    YanıtlaSil
  13. nefret ediyorum bu olaydan. bir de bunun konuşup soru sormayan versiyonları var. sen standlarda dolaşırken gölge gibi peşinden gelen, hiçbirşey söylemeden sadece seni izleyip gözlerini gözlerine diken tipler. arkadaşım senin tarafından rahatsız edilmeden ruj renklerine bakmak, allık incelemek, parfüm koklamak istiyor olamaz mıyım? beş yüz kişinin dudağına sürdüğü ellediği ruj testerlarını mı çalcaz sanıyorlar acaba anlamıyorum. potansiyel hırsız muamelesi görmek iğrenç birşey. nefret ediyorum bu şekilde davranılan heryerden.

    YanıtlaSil
  14. ben artık bu tavırlar yüzünden mağazalara paydos dedim, çok acil değilse internetten alıyorum makyaj malzemelerimi. kozmetik mağazalarına giderken bu yazının bir çıktısını götürmek, gerekli durumlarda karşındakine okutmak lazım:)

    YanıtlaSil
  15. Of, bütün hislerime tercüman olmuşsunuz :) Ben de aynı şekilde nefret ediyorum. Fakat çok kırıcı olduğunu bilsem de, bir cümle buldum ki, artık her dükkanda bu cümleyi kullanıyorum. "Ne bakmıştınız?" diye yanıma yanaşan bir kıza hemen akabinde "Ben profesyonel makyözüm, yardımınıza ihtiyaç duymuyorum, işinize bakabilirsiniz, teşekkürler..." diye cevap yapıştırıyorum. Yüzlerinde bozuk bir ifadeyle bana bakakalıyorlar... İçim acıyor ama bunu yapmak zorunda kalıyorum. Çünkü inanın bunu söyledikten sonra (biraz da yüksek sesle), dükkandaki kimse beni rahatsız edemiyor. Rahat rahat alışverişimi yapıp çıkıyorum... Tabii, eğer ki birşeyler denemek ve yorum almak vs. istiyorsam, işte o zaman bu yöntemi kullanamıyorum :) Muhtemelen arkamdan "vay kendini beğenmiş! vay bilmem ne!" diye söyleniyorlardır, ama umurumda değil açıkçası....

    YanıtlaSil
  16. :D umarım bnde böyle hissettirmemişimdir sana. ama geniş vaktin oldugunda alışverişine eşlik etmek isterim ve aslında bu düşündüğünüz sebeplerin neden bu şekilde oldugu hakkındada konuşuruz :D ama bni bugün tanıdıgın gibi göreceksin bu yazıyı okudugum için tavır değiştirmem yani :D

    YanıtlaSil